kroonkurk vrij   kroonkurk vrijbezoek
Copyright 2017 - Custom text here
img actueel

De Brouwerij

De geboorte van de brouwerij vond plaats in 1983 in Heumen. Hier opende Brouwerij de Raaf als eerste Nederlandse speciaalbier brouwerij haar deuren. Twee verhuizingen, een naamswijziging en 16 jaar later vestigde Brouwerij De Hemel zich in de Commanderie van St. Jan in Nijmegen. Dit 12e -eeuwse klooster is sindsdien onze productielocatie en ook de plek waar het bier al jaren het meest gedronken is. In Brouwerscafé De Hemel zijn de 12 kranen altijd gevuld met verschillende brouwsels van de Hemel. In de kelders van de Commanderie vindt de productie van het bier plaats.

Vanaf het begin heeft de nadruk altijd gelegen op het brouwen van speciale bieren. Bieren die afwijken van wat de grote brouwers zoal in de vakken leggen. Ook het lokale en onafhankelijke zijn belangrijke eigenschappen van De Hemel. Wij maken bieren voor Nijmegen en doen dat op de manier die wij willen.

Maar in De Hemel gebeurt nog veel meer. In de distilleerderij worden bieren omgetoverd tot likeur, jenever en whisky. In de azijnreactor wordt het bier azijn, en van deze azijn wordt de enig echte biermosterd van de Hemel gemaakt.

brouwproces

Het Brouwproces

De basis van het brouwproces is al duizenden jaren oud en overal ter wereld hetzelfde. En of de brouwer nu 10 of 10.000 liter maakt, de handelingen blijven gelijk. Het is enkel de ketel die groter is. Het is ook een natuurlijk proces. Moderne apparatuur helpt de brouwer enorm, maar is niet nodig om bier te brouwen. In De Hemel brouwen wij op relatief kleine schaal, wij maken 1000 liter bier per brouwsel. Dit geeft ons de mogelijkheid om veel verschillende bieren te brouwen en te experimenteren met nieuwe smaken. De basis ingrediënten van elk bier zijn water, mout en hop. Daarnaast geeft de biergist zijn smaak af aan het brouwsel. Deze ingrediënten komen in vele verschillende soorten en smaken. Door te variëren in soorten en hoeveelheden bedenkt de brouwer nieuwe bieren.

Brouwproces

Azijn+mosterd | Distilleerderij

Azijn en mosterd

Als je een flesje bier openmaakt en laat staan wordt het vanzelf zuur. Dit is azijn in haar natuurlijke vorm. Voor ons is dit een manier om bier dat te oud is geworden of toch niet helemaal is geworden zoals we in gedachten hadden een tweede leven te geven. Wij wachten echter niet tot de open flesjes zuur zijn. In onze azijnreactor laten we het bier gecontroleerd verzuren tot de bierazijn die wij verkopen. Van deze azijn, bier en gemalen mosterdzaad maken wij biermosterd. Variaties in smaak komen door de verschillen in ingrediënten. Daarnaast is de grofheid van de gemalen mosterdzaadjes van belang voor de beleving van de smaak.

azijn houtkrullen

Distilleerderij

De distilleerderij van de Hemel is gevestigd in de kelders van de brouwerij. Ooit is het stoken begonnen als restverwerking van overtollig bier. Net zoals bij de azijn kan ook distilleren afgekeurd bier een tweede leven geven. In onze koperen distilleerketel wordt wekelijks bier en wijn gedistilleerd. Door te distilleren wordt de alcohol uit het bier gehaald. Maar het is niet enkel alcohol wat overblijft, ook een hoop smaakstoffen uit het bier blijven over. De opgevangen alcohol, ook wel eau de vie genoemd, is de basis voor onze sterke dranken. Onze trots is de drie jaar, of zelfs acht jaar in eiken vaten gerijpte whisky. Maar probeer ook eens de bierjenever of een likeur op basis van bieralcohol.

distilleerketel

 

f t g
© 2017 - BROUWERIJ DE HEMEL
Franseplaats 1, 6511 VS NIJMEGEN | 024-360 61 67 | info@brouwerijdehemel.nl